Koszty ogrzewania dla większości właścicieli domów są bardzo wysokie i pochłaniają dużą część domowego budżetu. W związku z tym każdy jest zmuszony do szukania taniej formy ogrzewania. Obecnie na rynku dostępne jest kilka sposobów na tanie ogrzewanie, a coraz bardziej na popularności zyskuje pellet.

Pellet w zachodniej części Europy jest popularnym i powszechnie stosowanym paliwem do ogrzewania domów. Popyt na ten rodzaj paliwa wynika głównie z faktu, że jest to tanie grzanie i wygodny sposób, który zapewnia ciepło na długi czas. Ten rodzaj paliwa do ogrzewania jest wykonywany z resztek po obróbce drewna, ścinek, trocin, słomy i innych naturalnych surowców. Do produkcji pelletu można wykorzystać również każdy rodzaj roślin, dzięki czemu jest to ekologiczny produkt łatwo dostępny. Producent tego paliwa w odpowiednich proporcjach wykorzystuje trociny, ścinki i przerabia je na granulat. W takiej formie trafia on do naszych domów.

Jest to bardzo wygodny sposób na ogrzewanie, bez brudu i zajmowania dużej ilości miejsca w kotłowni. Pellet jest pakowany w worki, w zależności od potrzeb możemy wybrać większe lub mniejsze opakowania. Nie musimy się martwić o bałagan, gdyż wszystko jest szczelnie zapakowane w worki. To wygodne i bardzo praktyczne rozwiązanie.

Ten typ paliwa odznacza się dużą kalorycznością, dzięki czemu ogrzewanie domu może być bardzo efektywne. Pellet jest wykonany z biomasy, dzięki czemu jest odporny na samozapłon, a tym samym unikamy możliwości powstania pożaru. W samym procesie spalania powstaje niewiele dwutlenku węgla, co jest cenione przez osoby zwracające na aspekt ekologiczny. Poza tym ilość popiołu jest dużo mniejsza niż po spaleniu samego drewna czy węgla. Jeżeli zakupimy odpowiedni kocioł grzewczy to możemy ogrzać dom wybudowany w starej technologii o powierzchni około 150 metrów kwadratowych, natomiast w przypadku nowych budynków taki kocioł zapewni efektywne ogrzewanie nawet do 300 - 350 metrów powierzchni. To pokazuje jak praktycznym i tanim rozwiązaniem jest wykorzystanie tego paliwa w domach.